
”På vissa sätt påminner det om Dotcom-eran i Kalifornien”
Efter ett antal år med studier och jobb i Göteborg ville Olof Liungman och hans familj flytta närmare släkten i Skåne. Det slutade med att de hamnade i Australien.
Miljonstaden Perth på Australiens västkust är det ekonomiska och kulturella navet i delstaten Western Australia. På en yta sex gånger så stor som Sverige bor blygsamma två miljoner människor. Oceanografen Olof Liungman och hans familj är fyra av dem.
– Folk här har lite annorlunda avståndsbedömning. När de säger det är bara runt hörnet, då är det en kvart bort med bil, berättar han.
Under de senaste decennierna har olje- och gasutvinning blivit en stor inkomstkälla för regionen, och det var en av anledningarna till att Olof Liungman hamnade här. Sedan ett år tillbaka är han tjänstledig från Danskt Hydrologiskt Institut (DHI) Sverige för att istället bistå sina DHI-kollegor i Australien, där han bland annat arbetar med oljeutsläppsmodellering.
– Alla de stora oljebolagen finns på plats här i Perth. De betalar bra, men de kräver väldigt mycket av dem som arbetar för dem. Häromdagen fick jag höra att ”jag vill inte stressa dig, men det här projektet för nio miljarder hänger på att du är klar med rapporten om tre veckor”.
OLOF LIUNGMAN KOMMER från en familj som har flyttat runt mycket – hans föräldrar arbetade båda inom vården och uppväxten spenderade han bland annat i Linköping, Österrike, Seychellerna och Skåne. Han har alltid tyckt om havet och tog sitt dykcertifikat tidigt. När han skulle välja utbildning fick pilot och astronaut stå tillbaka för det mer jordnära oceanograf, och 1988 började han på Göteborgs universitet.
– Mina barndomshjältar var undervattensskildrare som Jacques Cousteau och Hans Hass. Jag gjorde mitt ex-jobb 1993 och eftersom jag alltid varit duktig i skolan så var det på något sätt självklart att jag skulle börja forska.
ATT FÅ EN DOKTORANDANSTÄLLNING var dock lättare sagt än gjort. Olof Liungman hamnade istället på SMHI i Göteborg, och arbetade bland annat med datormodellering av hur bygget av Öresundsbron skulle påverka miljön. På andra sidan Öresund satt hans framtida kollegor på DHI och arbetade med samma sak, fast från den danska sidan.
Mer än tio år senare, på hösten 2006 – efter att han både hade disputerat och arbetat som chef för den oceanografiska konsultgruppen på SMHI – såg den blivande Malmöbon en platsannons för DHI i tidningen.
– Eftersom SMHI inte har någon marin verksamhet i Malmö började jag leta jobb, och innan jag ens hade börjat att leta på allvar så såg jag den här annonsen. Tyvärr var tjänsten tänkt att besättas i Göteborg eller Stockholm.

När Olof Liungman skulle välja utbildning fick pilot och astronaut stå tillbaka för det mer jordnära oceanograf.
ARBETET GÄLLDE att bygga upp en marin avdelning inom DHI Sverige. Trots att tjänstgöringssorten var helt fel hörde Olof ändå av sig och bjöds in till intervju. Han gick dit med inställningen ”det kommer ju ändå inte att hända”. Men under intervjun blev han mer och mer nervös.
– Jag kände att attans, det här jobbet vill jag ju ha!
Han fick det, och sedan 2006 har han arbetat på DHI:s kontor i Lund. DHI är ett danskt institut och konsultbolag som uppstod ur Danmarks Tekniske Universitet på 70-talet. Institutet arbetar med vattenfrågor och stöttar bland annat det danska miljödepartementet, och finns numera representerat över hela världen.
– Vi DHI-are är tekniska nördar som gör business, säger Olof Liungman och ler. Vi har mycket affärsverksamhet men all vinst går direkt in i vår forskning och utveckling. Vi paketerar också vår kunskap i vår egen mjukvara, som vi säljer till andra experter och ingenjörer, även våra konkurrenter.
EFTER ATT HA spenderat ett drygt år i Australien ska familjen snart packa ihop igen för att i juni återvända till Sverige. Olof Liungman beskriver året down under som lärorikt och spännande.
– Det händer mycket inom olja och gas i Perth, på vissa sätt påminner det om dotcom-eran i Kalifornien. Det görs oerhört stora miljökonsekvensbeskrivningar inom området, och där ligger min expertis. Fast numera är jag mer chef än expert, vilket på många sätt är ännu mer spännande.
Olof Liungman
Ålder: 45 år
Bor: Perth, Australien
Familj: Fru och två barn, 9 och 7 år
Bakgrund: Oceanograf, disputerade år 2000.
Yrke: För tillfället Head of Marine Department samt Business Area Manager Oilspill, DHI Australien
Fritidsintressen: Familjen, klättring, science ficition, basket (”inte alltid så bra för en 45-åring att hålla på med basket, jag skadar mig med jämna mellanrum, men det är ju så kul!”)