Miljösmarta hinder på Gothenburg Horse Show

För tredje året i rad deltog forskare från Göteborgs universitet på Gothenburg Horse Show med ett smart hållbart ”recycling”-hinder.

Angela Wulff, Kristina ”Snuttan” Sundell och Maria Sundin, är initiativtagare till Ecoestrian hinder, som är skapade av återvunnet material.

Berätta vad som är speciellt med det nya hindret?
– I stort sett alla delar av hindret är gjorda av återvinningsmaterial. Och i år har vi utvecklat användningen av återvunnen textil, förutom den återvinningspapp och trä som vi använt tidigare. Årets bommar har fått tjusiga överdrag av gamla jeans – i olika blåa nyanser plus lite vita jeans. Och så återvinner vi naturligtvis Ecoestriangrinden från första året som har återvunna gråa militärhästfiltar på sig.

Hur har ni jobbat med hindret?
– Vi började med att bolla idéer om hur vi skulle utveckla hindret både vad det gäller material och design. Sedan kontaktade vi Got Event, Lövsta Future Challenge och International Svenska Ridsportförbundet för att få klartecken att gå vidare.

– Vi pratade också med banbyggaren för att diskutera material och utseende så att det ska kunna fungera att använda i olika kombinationer och olika banor. Sedan följde själva tillverkningsprocessen hos återvinningsföretaget The Loop Factory – med designer Lill O Sjöberg i spetsen, och slutligen syddes jeansöverdragen till bommarna av Gundi Bohlin, herrskräddare ifrån Hedefors.

Något mer ni vill berätta?
– Med Ecoestrian-hindren vill vi slå ett slag för återvinning på alla nivåer. Ridsporten kännetecknas av mycket material och hög konsumtion, så om vi kan visa på möjligheterna med återvinningsmaterial är mycket vunnet.

– Vår tanke med hindret är inte bara att det faktiskt ska vara tillverkat av återvunna material utan att det också ska ”utstråla” återvinning – det skall signalera och inspirera ryttare och publik att man lätt kan göra mycket mer!