”Jag känner att jag gör nytta och bidrar till forskningen.”

Möt molekylärbiologen Angelica Johansson som i sitt jobb som In Vivo Laboratory Engineer utvecklar läkemedel för att behandla Parkinsons sjukdom.

”Jag jobbar som konsult för ett rekryterings- och konsultföretag som heter Dfind. Sedan snart fyra månader är jag placerad hos vår kund Integrative Research Laboratories som har sitt kontor och laboratorium i BioTech-huset i Göteborg. Företaget fokuserar på att utveckla läkemedel för att behandla olika sjukdomar i hjärnan, framför allt Parkinsons sjukdom. Här testar jag intressanta substanser, och referenssubstanser, på råttor och analyserar hur de här substanserna påverkar råttornas beteende och hur deras hjärnor påverkas.

Det jag tycker är mest intressant i den här processen är att dissekera hjärnan. Själva dissekeringen är ett hantverk där det gäller att vara så exakt som möjligt. Du måste vara säker på hand, inte darra, och samtidigt som du ska vara noggrann måste du också vara snabb. Det är ganska häftigt att kunna plocka ut en hjärna och studera den, tycker jag. Vi lägger allt på is för att det ska hålla sig och sedan tar vi tillbaka hjärnorna till vårt eget laboratorium där vi förvarar dem i frysar tills vi kör HPLC-analyser och sedan studerar och behandlar datan efter HPLC-analysen. Baserat på dessa analyser kan vi bättre förstå hur hjärnans signalvägar fungerar och därigenom kunna utveckla nya läkemedel. För mig är det centralt att vi gör så mycket för alla människor i världen. Inte bara de som lider av Parkinsons sjukdom utan även deras anhöriga. För mig innebär mitt jobb en viktig samhällsinsats, något som hjälper mänskligheten på lång sikt.

Jag har alltid varit intresserad av hur människor, och djur, ser ut på insidan. Jag är intresserad av kroppen ner till cellnivå. Efter naturvetarprogrammet på gymnasiet hade jag en tanke om att bli läkare, och då främst kirurg. Men jag kände mig osäker på om jag ville jobba med människor på det sättet. Som läkare måste du ibland komma med svåra besked och det tyckte jag kändes jobbigt. Så en dag satt jag och kollade igenom Göteborgs universitets hemsida efter olika utbildningar och läste om molekylärbiologiprogrammet och tyckte det lät jättespännande. Jag tänkte att jag skulle testa det i alla fall och blev helt såld efter första föreläsningen.

Jag tycker kanske inte att mastersprogrammet i molekylärbiologi är tillräckligt praktiskt inriktad. Det finns ett glapp mellan den teori vi läste och hur det är att jobba praktiskt. Fokus under utbildningen var mikrobiologi och det har jag inte jättestor nytta av här. Jag hade gärna sett mer undervisning i djurhantering och etik kring det.  Jag hade velat ha mer kemi och skulle gärna lärt mig mer om olika analysmetoder. Efter utbildningen läste jag kurser i statistik och immunologi eftersom jag tyckte att jag inte hade fått med mig det under programmet. Det jag framför allt haft nytta av från utbildningen är att jag lärde mig källkritik, jag går inte på alla myter som florerar kring kost och hälsa till exempel. Dessutom fick jag en vana att läsa forskningsartiklar och att skriva och uttrycka mig på engelska vilket är viktigt ute i arbetslivet.

Tidigt under utbildningen visste jag att jag ville bli In Vivo Laboratory Engineer. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och känner att jag hela tiden utvecklas och lär mig mer. Det är fascinerande att studera hur djur ser ut på insidan och hur olika substanser påverkar olika organ. Jag känner verkligen att jag gör nytta och bidrar till forskningen.”

Angelica Johansson

Ålder: 26
Yrke: In Vivo Laboratory Engineer.
Utbildning: Masterexamen i molekylärbiologi från Göteborgs universitet
Bor: Göteborg
Familj: Sambo, resten av familjen bor i Stockholm.
Gör på fritiden: Styrketränar och spelar datorspel.