Georg-Forrest

De följer i växtjägarens spår

Ida Skog och Morgan Sjöberg ska vandra i den skotske växtjägaren George Forrests fotspår. De vill undersöka vilka växter som fortfarande finns kvar, hundra år efter äventyrarens expeditioner i sydvästra Kina.

Det är en kall vårdag i Botaniska trädgården i Göteborg och ett sommarvarmt Kina känns oerhört avlägset. Men det är just dit, till provinsen Yunnan i sydvästra Kina, som Ida Skog och Morgan Sjöberg snart är på väg.

1-2017-kinaresenärerna

Ida Skog och Morgan Sjöberg

När de möttes på kandidatprogrammet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk upptäckte de att de båda var intresserade av vandring. Och när det blev dags för examensarbetet började de att prata om vad som kunde vara mest spännande att göra.

– Vi började fundera på var våra växter kommer ifrån och upptäckte att mycket kommer från Kina, som till exempel rhododendron och primulor. Och vi tänkte att vi ville jämföra hur det var för hundra år sedan med hur det ser ut idag, säger Morgan Sjöberg.

 

Nästa steg blev att spana efter en växtjägare som varit pionjär i Kina. De hittade skotten George Forrest. För att få veta mer om honom åkte Ida Skog och Morgan Sjöberg i november förra året till Edinburgh i Skottland för att besöka Royal Botanic Garden. Både växter och dokumentation från George Forrests expeditionsresor finns samlade där och det gav möjlighet att få en uppfattning om hur det var att vara växtjägare i Yunnan för hundra år sedan.

– Royal Botanic Garden har en stor samling arkivbilder. George fotograferade mycket under sina expeditioner i Yunnan. Vi har bilder från hans läger och ifrån sluttningarna uppe i bergen och även många foton på enstaka växter. Så det finns ett stort arkivmaterial som gör det extra spännande för oss och även möjligt att kunna hitta de platser han slagit läger på och de växtställen han hittat, säger Morgan Sjöberg.

George Forrest gjorde sju forskningsexpeditioner till Yunnanprovinsen.
– Han dog av en hjärtattack efter en jakt under sin sista expedition i början av 1930-talet och ligger till och med begravd i en liten by i Yunnan, säger Ida Skog.

Inför resan har de läst George Forrests dagboksanteckningar och reseskildringar, plöjt kartmaterial och litteratur som skrivits om honom. De vill jämföra växtjägarens roll förr i tiden med den idag och undersöka hur växtligheten förändrats sedan 1900-talets början.  De har valt att kalla sitt examensarbete ”Expedition söder om molnen” med undertiteln ”En växtjägares historia i Yunnan, Kinas artrikaste provins”. Och de planerar också att senare kunna jobba vidare med det insamlade materialet.

Strax innan syrenerna slagit ut i blom i Sverige bär det av till Kina. Morgan Sjöberg och Ida Skog är eniga om att detta troligen kommer att bli deras livs största äventyr.

– Jag tycker att det är så häftigt att vi kommer att gå där i Yunnanprovinsen där George har gått och kanske få uppleva lite av samma saker som han gjorde. För han var en av de alla första växtjägare på plats. Han hade inte gjort några liknande resor innan han åkte till Kina och det har inte vi heller. Så det känns som vi har samma erfarenhet. Det här kommer att bli en äkta upplevelse, och det tycker jag känns så roligt, säger Ida Skog.

https://www.youtube.com/watch?v=LkS6jgqdtVY?rel=0