Hedersdoktor som slagit följe med hjorten

Textilkonstnären och tillika nya hedersdoktorn Annika Ekdahl arbetar med gobelängvävnader i stora format. Nyligen publicerade hon boken Gobelängresan med undertiteln Boken om att följa hjortar.

– Mitt perspektiv är det konstnärliga, personligt i en kontext och i en lång tradition, säger hedersdoktor Annika Ekdahl.

Under de senaste fem åren har Annika Ekdahl varit innehavare av Barbro Wingstrands gästprofessur med inriktning mot slöjd och kulturhantverk vid institutionen för kulturvård. Inom ramen för gästprofessuren har hon bedrivit utvecklingsarbete kring gobelängväven som konst, kulturarv och hantverk.

– Det har varit en vandring genom gobelänghistorien i världen i följe med en karaktär som är frekvent i gobelänghistorien, nämligen hjorten. Det har ju varit ett fantastiskt ressällskap och jag har haft en underbar vandring i hjortens spår, säger hedersdoktor Annika Ekdahl.

Annika Ekdahl, hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten

Hjorten som symbol finns genomgående i gamla gobelänger; den förekommer som dekoration, på sköldar och i mytiska scener. Men hjorten kan också symbolisera lidande, exempelvis har konstnären Frida Kahlo målat sitt huvud på en hjortkropp där kroppen är genomstungen av pilar, en symbol för hennes lidande.

Annika Ekdahl har genom karriären belönats med mängder av utmärkelser, bland annat The Nordic Award in Textiles, Europas största textilpris, för att hon ger nytt liv åt en historisk textilgenre. Nu är hon aktuell med Annika Ekdahl – Vävda bildvärldar på prins Eugens Waldemarsudde.

– Det är en retrospektiv utställning, det är inlånade samlingar från olika ställen, från nittiotalet och framåt. Det tidigaste verket är mitt examensarbete från HDK här i Göteborg och det allra senaste verket är en matta som jag formgivit tillsammans med sju studenter från kulturvård här i Göteborg, vävd av rölakansväverskor. Verket heter post festum, efter festen eller ”efterfesten” och är en pendang till en av mina gobelänger.

I de tidigare verken använde Annika Ekdahl akvarell och tempera i förstudierna, men för drygt tio år sedan började hon rita med datorns hjälp, skissa digitalt och använda bland annat foton. Verken tillkommer genom en förening av konstprocess och hantverk.
– Tekniken är gammal, det är vävstol och trådar där struktur och material bygger upp bilden till kropp och rymd.

Nu är Annika Ekdahls utsedd till hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten. Professor Anneli Palmsköld har varit hennes värd under promotionshögtiden.

– Utmärkelsen var en väldig överraskning och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig, jag är väldigt hedrad förstås. Det kändes sorgligt efter alla år här på Göteborgs universitet att tiden skulle vara slut- men det visade sig att det är den ju inte.