Odlar för forskning och allmänhet
Här ryms både utbildning, forskning, lek och rekreation. Det finns plats för alla i den park Göteborgs universitet skapat tillsammans med Mariestads kommun.
– Välkommen till Universitetsparken, säger Evalena Öman och öppnar grinden till parkens trädgårdsmästeri.
Vi promenerar långsamt på grusgången som slingar sig fram mellan färggranna odlingbäddar och stora blomkrukor. Växterna har kulturvårdsstudenterna själva drivit upp och planterat.
– Nu får vi möjlighet att arbeta med utvecklande skötsel och pröva vår hantverkskunskap på ett naturligt sätt. Här kan vi prova allt som vi lärt oss under året i praktiskt handling, säger Evalena Öman, lärare vid institutionen för kulturvård.
Krukorna är meterhöga. I en växer flitiga lisor, begonior och dahlior. I en annan slingrar sig humle runt penningblad och röd salvia. Studenterna har samarbetat i grupper om tre utifrån olika färgteman.
– Det är förstaårselever som jobbat med att sätta ihop form och färg på ett harmoniskt sätt, säger Evalena Öman.
Universitetsparken i Mariestad har något att erbjuda alla. Med nybyggt trädgårdsmästeri, murhus, picknickpark och åtta trädgårdsrum, riktar sig parken till en bred publik. Överallt lyser det av färger. I en rabatt trängs gula rudbeckior och solrosor med dahlior i röda nyanser. Strax intill frodas nyttoväxter. Det doftar svagt av kryddor, en fjäril fladdrar förbli och på avstånd sorlar ån Tidan.
– Det är härligt att få arbeta med allt detta, säger Linda Hallström. Hon föser undan några blad och visar hur brysselkål växer tätt i en av odlingsbäddarna.
Linda läser en hantverksutbildning med inriktning mot trädgård. Under sommaren har hon, tillsammans med några andra studenter, skött parkens odlingar. I juni och juli var det hett och mycket tid gick åt att bevattna. Senare tog ogräsrensning och skörd vid.
– Kålen drabbas ofta av ohyra så den har vi tagit särskilt väl hand om. Jag gillar ju nyttoväxter. De är vackra också. Se på bladkålen här, den är fantastiskt! Majs är ståtligt och purpurkålen älskar jag. Det är fantastiskt att jobba här och vi får så positiv feedback av besökarna. Det är nästan som om vi fött plantorna själv, säger Linda med ett skratt.
Universitetsparken är tänkt att bli en mötesplats för studenter, lärare, forskare, Mariestadsbor, och turister. Lärare och forskare på institutionen för kulturvård i Mariestad ser parken som en stor tillgång i arbetet. Parken vänder sig till alla åldrar, även de allra minsta. Förskolan som ligger intill parken har därför fått egna odlingslotter.
– Alla ska känna sig välkomna hit. Äppleträden i den planerade äppellunden kommer vi till exempel att beskära så att de blir klättervänliga för barnen, säger Evalena Öman.
Ett av parkens åtta olika rum är Marieholms residens vid Vänern. I utformandet av trädgården har kulturvårdare samarbetat med Statens Fastighetsverk.
– Vi har omformat rabatterna och fått ett utseende på gårdsplanen som påminner om utformningen vid 1800-talets slut. Studenterna har direktsått blommor och nyttoväxter i början av sommaren vilket har resulterat i det här färgsprakande blomsterhavet, säger Evalena Öman.