Hittade rätt i Göteborg

Han ville göra något mer praktiskt av sina teoretiska kunskaper i matematik.
− Vid Götebors universitet hittade jag en masterkurs med en perfekt blandning av matematik och finans och det var precis det jag letade efter, säger Ababacar Diagne.

Han är en öppen person, enkel att prata med och det är uppenbart med vilken lätthet han navigerar i både komplicerat och vardagligt. Ababacar, eller ”Baba”, som hans vänner kallar honom, tillstår med ett generat leende att han alltid haft lätt för att lära, både i skolan och utanför den.
− Under min tid i high school läste jag mycket, både fransk och afrikansk skönlitteratur. Jag var egentligen från början mer intresserad av litteratur än matematik, men sedan blev det tvärtom.

För två år sedan doktorerade han i numerisk analys. Under doktorandtiden pendlade han mellan Senegal Gaston Berger University och KTH i Stockholm eftersom han fått ett
stipendium och blivit antagen till ett internationellt inriktat doktorandprogram.
− Det var ett så kallat ”sandwich-program” och jag hade en handledare i Senegal och en i Stockholm. Först pratade jag mest engelska i Sverige men för två år sedan kände jag att jag ville lära mig det svenska språket, säger Ababacar Diagne, som förutom svenska och modersmålet wolof också pratar flytande franska och engelska. För tre månader sedan kom han till Göteborg.
− Jag ville släppa den teoretiska matten för något mer tillämpat. Så kallad ”financial mathematics” har alltid intresserat mig och när jag började titta mig omkring hittade jag en masterkurs i finansmatematik på Göteborgs universitet, ett samarbete mellan institutionen för matematiska vetenskaper och Handelshögskolan i Göteborg. Den kombinationen passar mig perfekt, tänkte jag.

Vännerna skakade på huvudet, skulle han efter en doktorsexamen tillbaka till universitetsvärlden igen?
− Mitt val motsvarade mina förväntningar. Nu läser jag matematik med specialinriktning på finans, lärarna är väldigt bra och forskningen intressant. Det är rätt kombination för mig eftersom jag vill kunna komma hem till Senegal och använda mina kunskaper där. Jag skulle väldigt gärna undervisa på universitetet och även arbeta som konsult inom industrin.

INNAN HÖSTTERMINEN började hade Ababacar Diagne knappt varit i Göteborg, men för varje dag hittar han allt bättre i staden. Nyligen utforskade han Biljardpalatset tillsammans med sin nya studiekamrat Leonard. Biljard var ett nytt spel för honom, men precis som i alla idrottsgrenar han hittills prövat så gick det förstås bra, tävlingsinstinkten sviktade inte nu heller.

Han trivs bra i Sverige men vill hem efter studierna. Varje månad skickar han hem pengar till föräldrar och syskon i Senegal. Möjligen stannar han och jobbar något år i Sverige för att, som han säger, ”återgälda gästfriheten och förmånen att få studera i här”.
− Det värdefullaste jag får här i Sverige är kunskap som jag kan ta med hem. Senegal är ju ett utvecklingsland och jag vill dela med mig till mina landsmän i min generation och i nästa. En gång frågade en vän mig vad meningen med livet är. För mig är mening med livet att alla hjälps åt och att jag kan bidra.

Ababacar Diagne

Ålder: 34 år
Utbildning: Studerar mastersprogrammet i finansiell matematik. Har doktorerat i numerisk analys.
Född: I Saint Louis i Senegal.
Bor: På Hisingen.
Fritidsintressen: Litteratur. Löpning med favoritsträckan 10 km.