Bytte London mot Göteborg

Han är vetenskapsjournalisten som ville fördjupa sina kunskaper och flytta utomlands. Valet föll på Göteborg och masterprogrammet i miljövetenskap.
– Jag hade fått nog av London, och gillade verkligen Sverige och särskilt Göteborg. It is a lovely city, säger masterstudenten Duncan Geere.

Han har en examen i meteorologi från University of Reading, men valde sedan att lägga naturvetenskapen på hyllan för att prova på lite andra saker. Efter att ha arbetat på ett skivbolag och jobbat med PR inom filmbranschen har han nu landat i journalistiken. Där kände han att han ville utveckla sina kunskaper inom ett visst ämne.
–  Jag valde miljövetenskap eftersom intresset för ämnet växer runt om i världen.

Hösten 2012 flyttade han så till Göteborg och började den tvååriga masterutbildningen.  Att det blev just Göteborg berodde på att han besökt staden 2011, och tyckt om staden.
– Göteborg är lagom stort. Du behöver inte planera i tre veckor bara för att gå ut och ta en öl med kompisarna, vilket det kändes som om det behövdes i London. Du kan fortfarande promenera överallt, men samtidigt är staden tillräckligt stor för att dina favoritband ska komma hit och spela. Dessutom är det nära till naturen. En välbalanserad stad.

Skillnaderna mellan att studera i Storbritannien och i Sverige är ganska stora, anser Duncan. Framför allt är det mindre stress här, även om han upplever att de lär sig lika mycket. Det finns inte heller någon betygshets på universitetet, eftersom betygskalan bara sträcker sig mellan godkänd och väl godkänd.
– Det är mer fokus på att faktiskt få någonting gjort här, till skillnad från att bara få bra betyg. Det är mer avslappnat.

Han upplever också att det finns en större internationell koppling i Sverige, och insikt om att Sverige är en del av Europa och resten av världen.  Förra året deltog han till exempel i en fältkurs i Kina. De flesta kurskamrater är svenska, men programmet är internationellt och all undervisning sker på engelska. Det, i kombination med att europeiska studenter inte behöver betala någon avgift för att läsa här, gör Sverige till ett attraktivt alternativ.
– Att det var gratis var en stor anledning till att jag valde Sverige. Jag hade aldrig haft råd att läsa samma sak i Storbritannien som jag gör här, säger Duncan Geere.

Parallellt med studierna arbetar han fortfarande som frilansande journalist för tidningar, tidskrifter och webbsajter över hela världen. Att arbeta från distans ser han inte som något problem alls.
– Sverige är ett av de mest uppkopplade länderna i världen. Jag kan sitta var som helst och jobba.

I juni nästa år tar han förhoppningsvis sin masterexamen. Men några planer på att flytta hem till London har han inte.
– Min flickvän planerar att flytta hit från Österrike om några månader, så det vore nog inte så populärt om jag flyttade till Storbritannien. Så vi blir nog kvar ett tag.

Duncan Geere

Ålder: 29 år
Läser: Masterprogrammet i Environmental science
Kommer ursprungligen från: Storbritannien
Kuriosa: Växte upp med en pappa som var diplomat, och bodde i Afrika och Mellanöstern tills han var i tioårsåldern.