De tränar inför olympiska spel
De vann riksfinalen i naturvetenskap i Stockholm och gick vidare till EUSO, en europeisk olympiad-final i naturvetenskap. Science Faculty Magazine mötte ungdomarna på träningslägret inför den stora finalen i Aten.
Sex elever från olika håll i Sverige har samlats i Göteborg för att bo ihop och laborera i biologi, kemi och fysik. Den här dagen är det kemi som gäller. Ungdomarna lyssnar intresserat när Lennart Sjölin, professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, går igenom dagens laboration som handlar om vatten.
– Det är spännande, vatten är väsentligt för allt liv i universum och vi ska undersöka vattnets hårdhet och syret i vattnet, säger Lennart Sjölin och skriver formler på tavlan med kritan.
Flaskor, kemikaler och titreringsutrustning står framme på bänkarna. De klirrar lite dovt när vätskor mäts upp och hälls över i glas och kolvar.
– Det är kul att få utöka sina kunskaper och träffa likasinnade. Det vore naturligtvis fint att placera sig bra i Aten, men det är själva tävlingen som roligast. Jag ser fram emot hela äventyret, säger Tobias Wallström från Näsbydalskolan i Täby.
EUSO ÄR EN tävling i naturvetenskap för grundskole- och gymnasieelever högst 17 år fyllda. Tävlingen genomförs i drygt 20 länder och varje land skickar sex elever till den stora europeiska finalen. EUSO-finalen var i Göteborg för fyra år sedan. Det svenska laget placerade sig dåligt då, men kunskaperna brast mer i praktik än teori. Lennarts Sjölins mål är att årets lag ska få lära sig ”arbeta som riktiga kemister” och genom det kunna få en bättre placering i finalen i Aten.
ATT UNGDOMARNA SOM strålat samman i Göteborg kommer från olika skolor i landet och inte kände varandra innan har inte varit något problem.
– Vi har lärt känna varandra jättesnabbt och har väldigt kul. Det har inte varit svårt, vi har ju samma intressen, säger Axel Strömberg från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.
Fler experiment i skolan skulle öka intresset för naturvetenskap, tror Aletta Csapo från Donnergymnasiet i Göteborg.
– Att börja med experiment väcker ens nyfikenhet och sedan vill man veta mer, säger hon.