”En undervattensbild som är tagen en dag när jag badade i en cenote, ett slags slukhål som är vanligt på Yucatanhalvön.”

4 frågor

till Sandra Lagnevall, som läser masterprogrammet i fysisk oceanografi och tillbringar den här terminen på utbyte i Sisal i Mexiko.

Hur kommer det sig att du valde att åka till Mexiko, och vad gör du där?
– Jag har alltid velat åka utomlands under mina studier, och gärna någonstans varmt. Jag letade runt bland olika avtal och trodde jag skulle behöva nöja mig med Storbritannien, när jag var på ett seminarium om utlandsstudier och hörde talas om fysikinstitutionens avtal med Mexico. Det är ett projektbaserat utbyte, så jag behöver inte läsa några kurser i fysik. Istället jobbar nu på att utveckla en ”hemmagjord” CTD, för att kunna utöka övervakningen av miljön här i Mexiko. CTD är ett mätinstrument för vattenmiljöer som vanligtvis mäter temperatur, salthalt och tryck. Köpta CTD:er är dyra och det är svårt att ha tillräckligt många för att få en bra miljöövervakning.

Sandra Lagnevall på Piramid del Sol.

Sandra Lagnevall på Piramid del Sol.

Var det ett självklart val att läsa utomlands?
– Nja, det är någonting jag alltid velat göra och hade först tänkt göra det under min kandidatexamen, men det tycktes aldrig blir ett bra tillfälle. Jag tyckte inte heller att det fanns något bra tillfälle nu under mastern, men den är ju mer flexibel och till slut bestämde jag mig bara för att jag skulle åka, om jag så skulle behöva läsa en extra termin sedan.

Hur skiljer sig undervisningen i Mexiko från i Sverige?
– Jag läser inga kurser, utan jobbar bara på projektet, men det är väldigt annorlunda från Sverige. Hela kulturen är väldigt annorlunda och det påverkar ju även utbildningen. Svårt att säga något specifikt, men det är ju svårare att ta sig runt i systemet när man inte kan kulturen och språket.

Har du några tips till studenter som funderar på att åka på utbyte, men ännu inte tagit steget?
– JUST DO IT! Haha, nej men det är verkligen värt det. Det kräver lite extra planering och så, men det är det värt. Man får perspektiv på allt.