Destination: Mars?
Människan vet mycket mer om Mars i dag än vi visste om månen när vi landade där. Så är vi redo att ta steget ut i rymden och börja att kolonisera vår närmsta planetgranne?
– Om mänskligheten ska bli riktigt långlivad är det kanske nödvändigt att vi befinner oss på minst två platser, säger Maria Sundin, lektor i teoretisk fysik.
Relativt nyligen fick Nasa in förslag på landningsplatser på Mars för en bemannad expedition. Under de närmsta åren kommer förslagen att utvärderas utifrån en mängd olika kriterier. Att människan byter hemmaplan och påbörjar en kolonisering av Mars ligger som närmast cirka 20-30 år fram i tiden, och det är långt ifrån en lätt uppgift.
– Det är fullt möjligt att vi aldrig kommer att göra det förstås, säger Maria Sundin. När det gäller planeter runt andra stjärnor än solen är vi dock inte i närheten av att kunna göra det om inte stora vetenskapliga framsteg görs. Möjligen är avstånden för stora för att det någonsin blir möjligt.
FÖRUTOM ATT EN färd till Mars inte är något som görs i en handvändning så är det dessutom en farlig tur att ge sig ut på. När en bemannad rymdfärja lämnar det område som Jordens skyddande magnetfält påverkar så uppstår stora risker. Dessutom urkalkas skelettet och musklerna – inklusive hjärtat – blir svagare.
– Alla former av kolonisering i stor skala är mycket svårare än att ta hand om Jordens miljö och lösa våra problem här, säger Maria Sundin.
En del forskare menar att mänskligheten ska börja en rymdkolonisering lite mer nästgårds, och återta månen. Där kan vi bygga bemannade baser som kan tjäna som utgångspunkter för en vidare kolonisering. Oavsett vilken väg vi väljer så menar Maria Sundin att en kolonisering är en nödvändighet om vi ska överleva på lång sikt.
– Jorden är den överlägset bästa planeten, men i det riktigt långa perspektivet så kommer Jorden att bli obeboelig om 1-2 miljarder år.
Vill du veta mer?
Se Maria Sundin och Andreas Johnson diskutera rymdkolonisering i inslaget (E)Migration under Göteborgs universitets ”Global Week".