Forskning på tre minuter
Magåkommor, big data, barns vittnesmål och isgrottor i Antarktis. Det var stor spridning på ämnena när åtta forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tävlade om vem som bäst kunde presentera sin forskning på tre minuter.
Vetenskapsfestivalen är vårens stora tillställning i Göteborg, där forskare möter allmänhet och skola för att kommunicera vetenskap på ett lättillgängligt sätt. Drygt ett hundratal forskare från Göteborgs universitet deltog i årets upplaga, som innehöll allt ifrån experimentverkstad för barn till öppna föreläsningar i Nordstan.
En återkommande aktivitet är Science slam, där forskare ska presentera sin forskning på tre minuter. Publiken röstar via mentometerknappar, och en vinnare koras. I årets upplaga fanns fyra forskare från Göteborgs universitet på plats, däribland Anna Wåhlin, professor i oceanografi. Hennes föredrag handlade om de stora isgrottor som finns i Antarktis, och hon hann berätta om såväl isgrottornas uppbyggnad, hur de studeras och vad man hittat för nya livsformer där på sina tre minuter – med 22 sekunder till godo.
Efteråt var hon nöjd med sin insats.
– Det kändes bra, även om jag nog pratade lite snabbare än vanligt. Och Helena var jätteduktig, en värdig vinnare, sa Anna Wåhlin.
Den som lyckades allra bäst enligt publiken vara alltså Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap vid Göteborgs universitet. Hennes föredrag handlade om människans beröringssinne, och vad som händer i hjärnan vid beröring. Övriga deltagare hamnade alla på en hedrande andraplats.