”Tyskarna tycker om sina titlar”, säger Emelie Fritz, som efter sin doktorandtid i Dortmund kan titulera sig Frau Doktor Fritz.

I krisens spår kom drömjobbet

Emelie Fritz doktorandtid i Tyskland började med en mindre skräckupplevelse.
Sju år senare är hon Frau Doktor Fritz och känner att hon har hittat hem.

2008 sköljde den ekonomiska krisen in över världen och tog mängder med arbetstillfällen med sig. Kemibranschen var en av många branscher som drabbades. Emelie Fritz hade då precis avslutat sin masterutbildning i kemi och entreprenörskap i engelska Nottingham.

– Man kommer ju inte undan världsekonomin, säger hon och småler. Jag flyttade hem till Sverige och lyckades faktiskt få ett konsultjobb inom kemiindustrin, men efter en tid fick vi konsulter beskedet att vi inte skulle få vara kvar.

Även om situationen på arbetsmarknaden såg minst sagt svår ut så var Emelie Fritz tanke först inte att gå vidare med en forskarutbildning, men en annons på Arbetsförmedlingen om ett EU-projekt fick henne att tänka om. I projektet sammankopplades såväl stora som mindre läkemedelsföretag med universitetsvärlden. Emelie Fritz sökte och fick tjänsten, och utan att kunna mer än några ord tyska kastade hon sig i april 2009 in i sin nya tyska doktorandverklighet på tekniska universitetet i Dortmund.

– Första intrycket på studenthemmet jag skulle bo på blev lite av en skräckupplevelse. Jag hälsade på engelska på en barsk tysk tant som arbetade där och då sade hon till mig att ”nu är vi i Tyskland och då pratar vi minsann tyska!”

Genom att ta en grundkurs i tyska, leda labbkurser för studenter och att hon lärde känna några tyska kemistkollegor som ”adopterade” henne kom hon dock snabbt in i samhället. Hennes doktorandprojekt handlade om att analysera polymerer som binder specifika ämnen, så kallade plastantikroppar, för att se hur de kan användas för att rengöra läkemedel.

– I Tyskland är det lite annorlunda mot i Sverige. En forskarutbildning är vanligtvis tre år istället för 4,5 år, och man läser inte kurser i samma utsträckning som i Sverige.

Emelie Fritz är född och uppvuxen på svenska västkusten. Hon fastnade för naturvetenskap för att hon kände att det gav henne möjligheterna att förstå och förklara sambanden i vardagen, och hon studerade sin grundutbildning i kemi på Göteborgs universitet.

– Där kände jag tidigt att jag ville använda mina kemikunskaper till produktutveckling, till att framställa saker som kan användas i dagliga livet.

Under sin tid som doktorand i Dortmund började hon se sig om efter möjligheter till jobb som just produktvecklare inom kemibranschen i Tyskland. Från flera olika håll fick hon höra att företaget 3M skulle passa henne. I Düsseldorf, sju mil från Dortmund, hade företaget en stor anläggning som hon sökte sig till.

– Jag fick jobb hösten 2013 på premissen att jag skulle bli klar med min avhandling. Så sista året på doktorandtiden blev väldigt stressigt med att jobba och skriva på min avhandling samtidigt, men i februari 2015 blev jag ”Frau Doktor Fritz” som de säger här – de gillar sina titlar.

I dag arbetar hon som produktutvecklare inom företaget. I jobbet får hon möjlighet att förena sina kemikunskaper med sin utbildning i management och entreprenörskap. Hon arbetar mot industrin med utveckling av tejp som är skräddarsydd och utvecklad specifikt för att användas i olika produkter, till exempel för fordonsindustrin eller till elektronikvaror.

– Vi får in ett önskemål om en viss produkt och vad den ska uppfylla. Sedan börjar vi i liten skala, för dialog med forsknings-, marknadsförings- och processavdelningarna, och stegvis tar vi fram en produkt som vi testar mot kunden och får feedback på. Det är ett väldigt varierande arbete där jag samarbetar med många olika avdelningar.

Att arbeta för ett stort internationellt företag ger flera fördelar. Bland annat har Emelie Fritz möjlighet att disponera 15 procent av sin tid fritt för att arbeta på egna idéer och projekt ihop med andra avdelningar. Att företaget finns över stora delar av världen ger henne också möjligheter att testa på att arbeta på andra ställen.

– Jobbmässigt har jag hittat rätt, det här är precis vad jag vill använda mina kemikunskaper till. Numera ser jag dessutom Tyskland som hemmaplan och i längden skulle jag vilja prova att jobba i något annat land, kanske USA eller i Asien. Men det vill nog inte mina föräldrar höra, säger hon och skrattar.

Emelie Fritz

Ålder: 31 år
Bor: Düsseldorf i Tyskland
Familj: Föräldrar i Sverige, syster som bor i London
Yrke: Disputerad kemist, produktutvecklare på 3M
Fritidsintressen: ”Resor, skidåkning och löpning. Jag ska springa ett halvmaratonlopp i London i oktober till förmån för kvinnliga rättigheter.”
Lyckligast: ”På svenska västkusten i en segelbåt en varm sommardag.”