
Internationella studenter:
Christian Robson
Berätta lite om dig själv?
Jag heter Christian Robson och är 24 år från London. Jag har en kandidatexamen i tillämpad biologi. Jag tog sedan ett år ledigt då jag undervisade engelska i Kina och sedan kom jag hit för att fortsätta min utbildning, där jag just nu läser mitt första år på en masterutbildning i marinvetenskap.
Varför Sverige?
Jag känner folk från Sverige, samt att utbildningen här är gratis. I England skulle det ha kostat 20 000 pund att göra min masterutbildning. Personerna jag kände i Sverige bodde här i Göteborg, men nu har de flyttat till Australien. Men sen träffade jag min flickvän och jag bor med henne nu.
Varför Göteborg?
På grund av att det var här mina kompisar bodde. Jag sökte till några olika ställen men denna utbildning kom jag in på. Jag har ingen marinvetenskap i min bakgrund men eftersom denna är en relativt ny masterutbildning var de inte så hårda på förkunskapskraven.
Vad är dina framtidsplaner?
Jag hoppas på att ta en doktorsexamen. Men jag vet inte om jag fortsätter med det i Sverige, för jag gillar att resa. Kanske provar jag ett annat land. Jag är intresserad av att jobba med miljö- och naturvård.
Vad är skillnaderna mellan att studera i England och Sverige?
I England läser man 3-4 kurser samtidigt och man gör alla examinationer under samma period. Här i Sverige har man bara en kurs i taget. I England har man mer att göra, med det känns som att det är mer baserat på att memorera olika saker. Här i Sverige är undervisningen och studerandet mer baserat på kursen snarare än tentorna. I England är det väldigt mycket ”lär dig all denna fakta och se till att minnas dem inför tentan”. Sättet att lära sig på i Sverige är mer användbart.
En annan skillnad är att i Sverige är det mycket mer informellt än i England. Sättet som personer pratar med lektorn är väldigt konstigt för mig, för att i England är lektorn en person som är högt uppsatt, medan du själv är långt nere i hierarkin. Man är inte alls jämlikar, för detta är personer som är mycket smartare än du, som tar tid från sin viktiga forskning för att undervisa dig. Det är viktigt att visa dem respekt och man säger alltid ”sir”, ”mam” eller ”mister”. Men här tilltalar man lektorerna med förnamn och man kan prata med dem som man pratar med andra studenter. Det är lite konstigt.
Ytterligare en skillnad är hur utbildningen är strukturerad, det är väldigt annorlunda här i Sverige. I England söker man inte varje kurs, utan man söker sitt program. I programmet har man bestämda grejer som man ska göra, och man behöver inte ansöka om allting. Här i Sverige måste man söka varje kurs individuellt. Vi har sökt till masterprogrammet i marinvetenskap, men det är inte säkert att vi kan läsa kurserna.
Utöver dessa skillnader är det egentligen inte så stor skillnad mellan England och Sverige.
Hur många utländska studenter är det i din klass?
I min klass är det bara en svensk person, men det är kanske 7 personer i klassen. Jag har insett att här är det ofta så att svenskar läser både sin kandidatexamen och masterutbildning på samma ställe. Eftersom vi i England läser så många kurser samtidigt, är det många som blir trötta på att vara på samma ställe, och därför är det vanligt i England att man åker utomlands eller byter universitet för att göra sin masterutbildning. I England är det enkelt att komma in på masterutbildningar, då man inte behöver bygga upp betyg för att komma in.
Berätta mer om när du undervisade i Kina?
Jag har alltid velat resa. Så efter att ha spenderat 17 år på utbildning i England var jag tvungen att komma ut och göra någonting annat. Jag tittade mig omkring efter olika saker att göra och det slutade med en ansökan om att få undervisa i Kina. Allt man behövde var en TFL (Teaching English as a foreign language degree), vilket man kan skaffa på Internet. Det kostar 100 pund, man går kursen, gör examinationerna och sedan är man färdig. Jag sökte och de gav mig ett jobb på en skola. Jag anlände i Bejing innan de skickade mig söderut där jag började undervisa. Värmen var jobbig, men efter ett tag kändes den inte. Det blev normalt att konstant rinna av svett. Det var en bra upplevelse, och det var även där som jag träffade mina svenska vänner. Det är väldigt användbart att resa, för det är då man träffar människor som visar dig vart du ska ta vägen framöver.
Vad ska ditt examensarbete handla om?
Jag arbetar med Matthias Obst där vi ska forska om fartyg och invasiva arter. Fartyg tar in vatten, med vilka de invasiva arterna kan följa med. När fartyget sedan går i hamn någon annanstans släpps både vattnet och de invasiva arterna ut. Så vi ska kika på hur lika vissa områden är och försöka ta reda på om det är lika farligt om ett fartyg går från Hongkong till Filippinerna, som om det går från Hongkong ner till Afrika. Vi försöker utarbeta kartor som ska visa hur invasiva arter rör sig och vilka områden som är farliga att åka emellan.