Internationella studenter:
Thibaud Chatillon

Berätta om dig själv?

Mitt namn är Thibaud Chatillon. Jag är Erasmusstudent och kommer från Frankrike. Eftersom jag är ung ville jag passa på att resa och upptäcka nya länder och kulturer. När jag fick chansen till denna upplevelse under mina studier tog jag den direkt. Jag har inte ett typiskt ”Erasmus-studentliv” som innebär att gå ut ofta för att dricka och dansa, samt att man har mycket internationella vänner. Mitt studentliv är fyllt med svenska vänner som jag träffat under mina kurser. Vi har haft chansen att lära känna varandra under våra fältstudier i norra Sverige, Spanien och Kina. Min fritid spenderas med träning och att umgås med vänner. Jag gillar också filmer, serier och musik.

Jag studerar naturgeografi med inriktning klimatologi på Göteborgs universitet.

Varför Sverige?

Jag ville förbättra min engelska så jag ville inte resa till länder där det var stor risk att jag skulle spendera mycket tid med andra franska studenter. Jag var även intresserad av ett land som det skulle vara intressant att studera naturgeografi. Det är den största anledningen till att jag valde Sverige. Men jag valde också detta land eftersom vi i Frankrike inte vet så mycket om Sverige, eller Skandinavien överhuvudtaget. Vi vet att det finns i norra Europa, vi känner till IKEA och Volvo och vi vet att det är kallt. Men jag har inte hört så mycket mer från Sverige, så jag ville se det med egna ögon.

Varför Göteborg?

För att det var den enda staden som var länkad till mitt universitet hemma i Frankrike. Självklart kunde jag ha krävt att få välja en annan stad, men jag tyckte det var en bra idé att vara nära havet men samtidigt inte för högt upp i norr med kylan och att vara i en ganska stor stad.

Vilka skillnader finns mellan att studera i Sverige och i Frankrike?

I Sverige läser vi en kurs i en eller två månader, har en tenta i slutet och sedan byter vi kurs. I Frankrike läser vi 4-5 kurser samtidigt på en termin och alla examinationer sker i slutet av kurserna. Sättet att studera i Sverige är mycket bättre. I Frankrike kunde jag börja plugga en vecka innan tentan, men min kunskap bleknade med tiden. Eftersom man bara studerar en sak i taget i Sverige blir min kunskap för ämnet större. I Sverige har vi dessutom mer seminarier och presentationer där vi har fått göra egen efterforskning innan, vilket är ett mycket mer effektivt sätt att lära sig på än att bara sitta och lyssna på läraren. I Geografi finns även mer kurser att välja mellan och mer frihet i Sverige än i Frankrike. I Frankrike är det väldigt gammaldags; man går gymnasiet, tar en kandidatexamen, tar en masterexamen och får sedan jobb. Väldigt få studenter tar pauser i utbildningen. På geografiprogrammet i Frankrike har man inte heller några val, det är bara obligatoriska kurser. I början av min vistelse i Sverige var jag väldigt överraskad av den spridda åldern på studenterna i samma klass. Men det är väldigt trevligt att ha det så, för alla kan dela med sig av olika erfarenheter.

Thibaud Chatillon, Frankrike, utbytesstudent, naturgeografi med inriktning klimatologi.

Thibaud Chatillon, Frankrike, utbytesstudent, naturgeografi med inriktning klimatologi.

Vad studerade du innan?

Jag studerade geografi. Det var en mix mellan naturgeografi och kulturgeografi. Innan dess studerade jag biologi i ett år. Det är nog därför jag gillar Geografi mer här i Sverige, den är mer vetenskaplig än den i Frankrike.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag skulle egentligen bara stannat i Sverige i 10 månader, men jag beslutade mig för att göra min hela masterutbildning här för att utbildningen är bättre här. Jag sökte till masterprogrammet i miljövetenskap och mitt andra val var masterprogrammet i geovetenskap.