Internationella studenter:
William Marechal

Berätta lite om dig själv?

Jag heter William Marechal och kommer från Toulose i Frankrike. Jag är i Sverige för att studera atmosfär- och havsvetenskap, och går mitt första år på masterutbildningen. Just nu studerar jag inte utan gör praktik hos en professor på Institutionen för kemi.

Jag spelar basket på fritiden men annars har jag inga specifika intressen. Jag gillar att vara med mina vänner, musik och att läsa. Jag gillade inte att läsa förut, men nu har jag lånat böcker på franska, då blir det roligare. Jag har varit här sedan augusti, och jag gillar Sverige. Förutom vädret…

Varför Sverige?

Det var inte min ursprungliga plan att komma hit. Jag visste att jag ville utomlands på mitt första år av masterutbildningen. Jag ville undvika det första året i Frankrike. Först ville jag åka till Prag på på utbyte. Men sen kom läraren som är ansvarig för Erasmusstudenterna och gav oss information. Efter mötet stannade jag kvar för att höra lite mer. Hon såg att jag var väldigt motiverad och då berättade hon att vårt universitet och Göteborgs universitet har väldigt bra utbyten, och att det är en väldigt bra erfarenhet att studera utomlands. Så hon sa att om jag är tillräckligt motiverad och har bra betyg kanske jag borde söka mig hit till Göteborgs universitet. Jag lyssnade på min lärares råd och kom hit! Jag hoppas att detta är mer värdefullt än universitetet i Prag, för detta är något annorlunda. Här är utbyte mellan universitet mer seriöst. Jag hade förväntat mig ett år av bara festande, det är så utbytensstuderande ”ska vara”. Men här är det jättebra, alla kurser jag läser är jätteintressanta och jag lär mig mycket! Jag ångrar absolut inte mitt val.

Varför Göteborg?

Jag hade aldrig hört om Göteborg innan min lärare berättade om det. Jag letade faktiskt aldrig efter andra ställen att studera på i Sverige, utan jag gick på det min lärare berättade.

Vad är skillnaderna mellan att studera i Frankrike och i Sverige?

Det finns många skillnader! Den första skillnaden jag noterade var när jag fyllde i studieplanen som Erasmusstudenterna har. Vi har många fler kurser i Frankrike och de läses parallellt med varandra. Inte alla, men vi har fyra eller fem olika kurser samtidigt, och här i Sverige har man bara en kurs. Jag gillar verkligen sättet att studera på här. Jag tycker det är mycket bättre än i Frankrike för att man verkligen kan fokusera på ett ämne och jag upplever mindre press här. Detta skulle jag säga är den allra största skillnaden. Rytmen är också en skillnad. Sista året i Frankrike hade jag lektioner från klockan åtta på morgonen till fem-sex på eftermiddagen. Här har jag lektioner från kanske 9.00-12.00. Om jag kunde välja sätt att studera skulle jag välja det svenska sättet, utan tvekan!

En annan skillnad är att det är mindre teori här i Sverige. Sen jag kom hit har jag knappt gjort någon matematik eller liknande. I Frankrike har vi väldigt mycket teori det första året på masterutbildningen. Så, det är bättre här i Sverige!

1-2016-William-Marechal

William Marechal, Frankrike, utbytesstudent, atmosfär- och havsvetenskap.

Vad har du för framtidsplaner?

Att åka tillbaka till Frankrike och göra mitt sista år på masterutbildningen. Men jag måste söka till det, så jag får hoppas att jag kommer in nästa år. I Frankrike har vi inte en masteruppsats utan vi har ett halvårs praktik, så idealt hade varit att bli anställd på det ställe där jag gör min praktik. Jag skulle också vilja resa, åka till Sydamerika och öva min spanska.