Marie Curiedag inspirerar elever

Laborationer i kemi och föreläsningar om ljus står på programmet när gymnasieklasser strålar samman under Marie Curiedagen.
– Vi får se lite mer vad det innebär att plugga kemi på hög nivå, säger Frida Backman som går andra året på naturprogrammet på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Göteborg.

Två gånger per termin bjuder Göteborgs universitet och Chalmers in gymnasieklasser till Marie Curiedagar; torsdagen den 19 mars var det dags för årets första.
Under dagen varvas föreläsningar med praktiska experiment i kemi. Camilla Forsman är forskningsingenjör på institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet och är den som är ansvarig för laborationerna. Runt det stora avlånga bordet i labbsalen har ett tiotal elever bänkat sig. Framför dem står e-kolvar, flaskor, pipetter och titreringsutrustning.

Emmi Olsson och Frida Backman bestämmer syrehalten i vatten.

Emmi Olsson och Frida Backman bestämmer syrehalten i vatten.

CAMILLA FORSMAN GÅR igenom laborationen på tavlan, ritar upp jämviktsreaktioner och förklarar halter och koncentrationer. Just detta experiment går ut på att bestämma syrehalten i vatten. Vid bänkarna sitter ett tiotal elever och lyssnar.
– Kemi är intressant men lite abstrakt, så det är kul att få komma hit och se vad man kan göra med det och vad det blir av det i verkligheten, säger Emmi Olsson, som siktar på att bli mattelärare och som går andra året på naturprogrammet på Mikael Elias Gymnasium.

Hennes klasskamrat Frida Backman tycker att det är kul att laborera men är egentligen mer intresserad av samhällsvetenskap och ekonomi.
– Men under sådana här dagar blir man ju inspirerad till att läsa naturvetenskap, säger hon.

STRAX BREDVID TJEJERNA sitter Aria Tarkeshi, som också han går på naturprogrammet på Mikael Elias Gymnasium. Aria laborerar tillsammans med klasskamraten Linus Linderoth. De känner båda igen sättet att räkna på jämviktsreaktioner från kemilektionerna i skolan.
– Det är inte så svårt med uträkningarna eftersom man känner igen dem och det är roligt med sådana här experiment, säger Aria Tarkeshi.

Han har inte bestämt sig för vad han ska studera efter gymnasiet men det lutar åt ett naturvetenskapligt ämne. Även Linus vill ägna sig åt naturvetenskap.
– Jag är nog egentligen mer av en matte och fysikkille men det här är också intressant, säger Linus Linderoth.

 

MARIE SKLODOWSKA CURIE

1867 Föddes i Warszawa, Polen.

1891 Flyttade till Paris där hon studerade och arbetade med forskning.

1903 Fick nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet. Hon var därmed den första kvinnliga nobelpristagaren.

1911 Fick sitt andra nobelpris, denna gång i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. I och med det andra priset blev hon den första att erhålla två nobelpris. Hon är än i dag den enda kvinnan som tilldelats två pris.

1934 Dog i leukemi, troligen orsakad av den joniserande strålning hon utsatts för i sitt arbete