Med rapport från rymden

Seriemördande galaxer, rymdsonder som gömmer sig för kometer och molekylen som kan bygga liv i rymden.
Varje vecka ger astronomen Maria Sundin en nyhetsrapport från rymden i Sveriges Radios P3.
Och självklart pratar hon väder.

– Ingen rymdrapport utan lite väder!
– Ja, Rasmus, det går ju mot vår på Titan, det rapporterade jag ju om redan i våras. Men det går fortfarande mot vår på Titan, eftersom det tar 17 år – alla årstider där är väldigt långa!

I en studio i Sveriges Radios hus på Lindholmen i Göteborg arbetar programledaren Rasmus Persson och fysikern Maria Sundin med att lägga sista handen vid veckans inspelning av ”Rapport från rymden”. Inslaget kommer som vanligt att sändas i P3-programmet ”Christer och Morgan rapporterar”.
– När vi startade programmet ville vi göra ett aktualitetsprogram om saker som inte togs upp i de dagliga nyhetsprogrammen, berättar Rasmus Persson efter att inspelningen är avslutad.
– När jag blev tillfrågad om jag kunde vara med och prata om rymden så lade jag upp det som en nyhetsrapport, berättar Maria Sundin. Solsystemet var inrikes, galaxen var utrikes – och så rymdvädret. Sedan dess har rymdvädret hängt kvar. Alla går ju i gång på väder!

2-2014-mariasundin-01

Maria Sundin och Rasmus Persson spelar in veckans ”Rapport från rymden” i radiohuset på Lindholmen i Göteborg.

Sedan mars 2014 har Maria Sundin, teoretisk fysiker, en gång i veckan gjort sina rymdrapporter. Att sprida information om forskning är ingenting nytt för henne – hon har bland annat lett samtal på bokmässan och medverkat i olika skolprojekt. Sedan flera år är hon återkommande expert i flera vetenskapliga radioprogram, framförallt i Sveriges Radios P1 och P4, och pratar om vad som händer i rymden.
– I ”Vetandets värld” pratar jag till en grupp som många gånger redan är invigd i ämnet. Där kan det också vara kort varsel, och ibland får jag rigga om en hel dag för att kunna vara med. Här kan jag nå en annan grupp, och jag har möjlighet att förbereda mig på ett annat sätt.

Valet av ämnen gör Maria Sundin och Rasmus Persson tillsammans. På måndagen tittar Maria på vilka nyheter som har kommit in om rymden, och mejlar förslag till Rasmus. Därefter väljer de ut ämne, något som inte alltid är helt lätt.
– Vissa saker är självklara, som när en nyhet om gravitationsvågor kom i våras, medan det kan vara svårare andra gånger, säger Maria Sundin. Sedan gäller det att hitta nivån och det gör Rasmus jättebra – han får till det humoristiska anslaget.
– Jag kan ju inte alltid något om ämnet som Maria föreslår, så då får jag kolla upp det. Så jag lär mig jättemycket, säger Rasmus Persson.

2-2014-mariasundin-04Han berättar att programmet har ett par hundratusen lyssnare. De ämnen som oftast ger reaktioner från lyssnarna är sådant som rör oss människor, till exempel kolonisering, hot mot mänskligheten eller om det finns liv i rymden.
– Att säga exakt vilka som lyssnar är förstås svårt, men av reaktionerna som vi får har jag en känsla av att det är många personer på landsbygden. De kanske lyssnar samtidigt som de hanterar någon maskin i skogen, säger Rasmus Persson.
– Det är viktigt att nå ut. Jag har alltid fascinerats av rymden, och jag vill verkligen förmedla kunskaper om den och väcka intresse för naturvetenskap. Men om vi får reda på att det finns liv i rymden, då måste vi sända live, säger Maria Sundin och skrattar.

Rapport från rymden

Maria Sundins inslag ”Rapport från rymden” sänds sedan våren 2014 i Sveriges Radio P3:s program ”Christer och Morgan rapporterar” där Rasmus Persson är programledare. Lyssna på samtliga program: science.gu.se/samverkan/popularvetenskap