Erika Jivén, Lovisa Eriksson och Evelyn Bankell från Kattegattgymnasiet

Stort tryck på årets regionfinal

Intresset var stort för årets regionfinal Unga Forskare i Göteborg, där elever i årskurs 3 ställer ut sina gymnasiearbeten. För första gången hölls utställningen på Universeum.

Det är lunchtid och redan har hundratals besökare i skilda åldrar besökt utställningen Unga forskare där närmare sjuttio gymnasielever från Västsverige ställer ut sina gymnasieprojekt. Projekten handlar om allt från hur mammans matvanor inverkar på barnets ämnesomsättning till om tillskott av serin kan motverka leversjukdom.

Bakom regionsfinalen Unga Forskare står Göteborgs universitet, Chalmers samt Förbundet Unga Forskare, ett ideellt ungdomsförbund som samlar unga intresserade av naturvetenskap och teknik. Partners är även Vetenskapsfestivalen och Universeum.

− Det är roligt att vi kan vara just på Universeum i år. Här är en sådan trevlig miljö och vi når ut till så många olika åldrar, säger Annika Dahlqvist från Förbundet Unga Forskare.

Vid en monter står tre gymnasietjejer från Kattegattsgymnasiet i Halmstad. Deras projekt heter Att detektera en exoplanet och handlar om de planeter som kretsar kring andra stjärnor än den i vårt solsystem.

− Vi vill veta om man som amatör kan se när en exoplanet passerar en stjärna, alltså när det sker en passage. Vårt gymnasieprojekt går ut på att undersöka om vi amatörer kan lyckas med detta, säger Erika Jivén.

I forskningen använder gymnasietjejerna transitmodellen, som är en beprövad metod av både proffs och amatörer. Modellen går ut på att studera ljusstyrkan från stjärnan när exoplaneten passerar framför den.

− När exoplaneten passerar minskar stjärnans utstrålning av ljus. Upprepas detta regelbundet kan man anta att det rör sig om en exoplanet, säger Lovisa Eriksson.

Alla tre är de glada över att få delta i utställningen.

− Det är en jätterolig upplevelse och kul att se hur intressanta och fängslande idéer andra har. Vi har minglat en hel del och är väldigt nöjda, säger Lovisa Eriksson.

Av de trettio projekt som presenterades på utställningen på Universeum gick tio vidare till riksfinalen i Stockholm. Vill du veta mer om projekten som gick vidare? Titta på filmen: