Tävlade med minnet som projekt

Semifinalen i utställningen Unga Forskare, som anordnas i samarbete med bland andra Chalmers och Göteborgs universitet, pågick under en heldag i mars på Universeum. Eleverna Josefin Nyberg, Emma Witt och Virág Angyal från Hvitfeldtska gymnasiet, var med sitt projekt bland de sju som gick vidare till finalen i Stockholm.

Det är en kylig dag i mars när gymnasister i Västsverige tävlar med sina gymnasiearbeten. Men inomhus i Universeums entré är temperaturen desto högre; elever skyndar, packar upp affischer, bilder och tabeller och sätter olika sinnrika konstruktioner på plats i någon av de 26 montrarna som ska visas upp på utställningen.

I en av montrarna klistrar tre tjejer upp diagram och bilder på hjärnans utvecklingsgrad vid olika åldrar.

– Vi ansökte hit till Unga Forskares utställning för att det verkade vara en rolig grej att vara med på. Och så är vi väldigt intresserade av det gymnasiearbete vi gjort och att få möjlighet att visa upp det för andra, säger Josefin Nyberg.

Tillsammans med klasskamraterna Emma Witt och Virág Angyal på Hvitfeldtska gymnasiet presenterar hon deras gymnasieprojekt som handlar om minnet.

– Vårt arbete handlar om korttidsminnet och vi jämför de vuxnas korttidsminne med barnens, säger Virág Angyal.

En jury av forskare från Göteborgs universitet och Chalmers ställer frågor till utställarna och röstar sedan på sina favoriter. Men även Universeums besökare får tillfälle att se projekten och rösta.

Vid dagen slut när rösterna är räknade och juryns överläggningar är färdiga, står det klart att sju projekt gått vidare till finalen i Stockholm. Och bland vinnarna finns projektet om korttidsminnet, så tjejerna är förstås glada.